dinsdag 24 september 2013

Sync Google met Apple
(Calendar | Contacts | IOS | OS X | Android)

...bijvoorbeeld om van iPhone naar Android over te stappen, omdat een goedkope Chinese smartphone maar 100,- kost en eigenlijk best wel okee je veel te dure iPhone kan vervangen. Dus. 

Of niet...?


Stap 1: Gebruik Google Contacts in plaats van iCloud

Als je nog geen kopie van je adresboek op Google hebt: in Adresboek (heet tegenwoordig Contacten) op je Mac selecteer je alle contacten (Apple-A) en kies je Exporteer > Vcard. Deze backup van je gehele adresboek kan je vervolgens importeren op www.google.com/contacts.

Ga op je Mac naar Systeemvoorkeuren > iCloud > zet Contacts UIT (en eventueel meteen ook Agenda's UIT). Een backup had je net al gemaakt.

Ga naar de Voorkeuren van Apple Contacten, voeg daar jouw Google account toe, type CardDAV, de server is google.com. De sync gaat beide kanten op. Je kan hier ook meteen aanvinken dat je de Agenda van Google ook wil, dan kan je een deel van de stappen over Agenda's ook nog eens overslaan.


Op vrijwel alle Androids zet je het nu simpel aan via de gmail-setup, maar stel dat je het ook nog op je iPhones / iPads aan wil zetten:
IOS 7 en 8:
Emailvoorkeuren > iCloud > Contacts UIT en bij je Gmail > Contacts  AAN.
Zie ook: http://support.apple.com/kb/HT4872

IOS 6:
Vul je CardDAV account in bij Mail > Add account > other (de server is google.com)
Gebruik de gewone login van je Google account. Check ook meteen al je Push-settings. Om batterij te besparen kun je Push en Fetch uitzetten, en zet je alles op Handmatig.


Stap 2: Sync Google Calendar met iCal

1. Maak je Google agenda aan op https://www.google.com/calendar/.
2. In iCal kies je Voorkeuren > accounts > nieuw > vul je Google account in.
(1 en 2 hoeft niet als je bij je Contacts ook al Calendar/Agenda hebt aangezet).

3. Zet in iCal je agenda-items over naar Google, bijvoorbeeld door alles te selecteren, te kopiĆ«ren en te plakken, of door per item aan te geven dat dit in de Google agenda moet i.p.v. in iCloud. 

Klaar! Nu kan je verder iCal als editor gebruiken van je Google agenda, en het synct beide kanten op. Je kunt je agenda editen via iCal, IOS, Android en via de Google website (alleen niet meer via de iCloud-website). Je kunt je agenda delen met huisgenoten, of met wie dan ook, Android en IOS, alles kan. Rechten kan je eenvoudig instellen, dus je huisgenoten kunnen bijvoorbeeld je agenda wel zien, maar niet editen als je dat wil. Zie meer info hieronder, bij Agenda delen.

Nu kun je je iCloud-agenda ook uitzetten, op je Mac, in Systeemvoorkeuren > iCloud.

Agenda delen? 

Ingelogd op Google kies je Mijn agenda’s > instellingen > deze agenda delen.
Tik het Google-account waarmee je wilt delen in, en geef de privileges aan voor diegene. 

MAAR: Wat bijna niemand weet en wat de boel nodeloos ingewikkeld maakt, is dat die ander jouw gedeelde agenda's nog steeds niet in iCal / iPhone ziet. Eerst moet de ander namelijk jouw gedeelde agenda nog aanzetten (per device) via https://www.google.com/calendar/syncselect

In iCal zou het ook kunnen viaVoorkeuren > Accounts > Google > Delegeren maar DOE DIT NIET want dit ziet er raar en verwarrend uit en dan krijg je dubbele agenda's. Als je foutmeldingen krijgt (bij mij bij de vleet) dan moet je alles maar weer herstarten. Ik kreeg dan nog steeds foutmeldingen en heb in die gevallen ook nog eens het account weggegooid en ben maar weer opnieuw begonnen.


Stap 3. Sync je foto's

De kans is groot dat foto-sync helemaal vanzelf gaat bij het instellen van je Google account. Gebruik anders Dropbox, of Google Drive in combinatie met de app FolderSync. Meer info op de volgende blog.


Lock Screen Notifications

Nu we toch bezig zijn: je wil op je Android natuurlijk ook je sms zien op je lock screen, net als op je iPhone, daar kon je een sms meteen zien en beantwoorden door naar rechts te swipen. Op Android zit dat niet, maar daar is wel een App voor: Lock Screen Notifications.

Te weinig ROM-geheugen op Android

Op Android is het geheugen onderverdeeld in RAM en ROM, en veel Apps willen zich (geheel of gedeeltelijk) alleen in het ROM installeren. Dus ook al heb je een 8GB telefoon, dan nog passen zelfs de kleinste appjes er niet op. De ROM moet minstens 1Gb zijn, maar liever 2GB of 3GB. En dus vallen alle goedkope modellen bijna allemaal af. Toch een iPhone dan maar? Op een iPhone bestaat dit probleem namelijk niet.

Zelfs een fancy 64GB SD-kaartje gaat je hierbij niet uit de brand helpen. Hierdoor zijn veel goedkope Androids dus eigenlijk totaal onbruikbaar.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten